A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Рішення Виконавчого комітету №112/9 «Про схвалення основних показників Програми соціально-економічного і культурного розвитку громади на 2022-2024 роки»

Кількість переглядів: 193
Скликання:
Сесія:
Тип документу: Рішення Виконавчого комітету
Дата: 17.12.2021
Номер документу: 112/9
Назва документу: Про схвалення основних показників Програми соціально-економічного і культурного розвитку громади на 2022-2024 роки
Прикріплені файли:

      Відповідно до статей 27, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком селищної ради

 

ВИРІШИВ:

     1. Схвалити основні показники Програми соціально-економічного і культурного розвитку громади на 2022-2024 роки, що додаються.

    2.  Спрямувати дане рішення для подальшого розгляду та затвердження на сесії Путильської селищної ради.

    3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Василя Гордея.

 

Селищний голова                                                                      Іван ПОВІДАШ

 

 

 

17 грудня 2021 року

Звіт

про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку територіальної громади за 2021 рік та розгляд основних показників програми соціально-економічного розвитку на 2022-2024 роки.

         Період, що минув був надзвичайно важливим в суспільно-політичному розвитку громади. Путильська територіальна громада утворилася у листопаді 2020 року шляхом приєднання до Путильської селищної ради Дихтинецької, Киселицької, Сергіївської сільських рад. До складу громади входять адміністративний центр - селище Путила та 17 населених пунктів.

Важливим цей період був і для діяльності селищної ради, депутатського корпусу, членів виконавчого комітету та апарату виконкому.

         Але були й інші фактори, які пов’язані з не завжди чітко продуманою законодавчою політикою. І це, як кажуть, зв’язує руки в оперативному вирішенні нагальних проблем.

         У вирішенні соціально-економічних проблем громади ми маємо покладатися лише на самих себе.

         Рік що минає ще раз наочно підтвердив, що справжнім господарем можна себе відчувати лише тоді, коли є кошти на вирішення економічних, соціальних та інших питань життєзабезпечення громади.

         Попри обмежені фінансові ресурси громади, на належному рівні вдалося утримати установи освіти, позашкілля, культури, спорту, мистецькі заклади, заклади соціального захисту та інші. Недопущено заборгованості по заробітній платі та енергоносіях.

         Так у 2021 році крім оплати праці та захищених статей було спрямовано наступні видатки, зокрема з державного бюджету отримані цільові субвенції:

  • 664,5 тис. грн. на забезпечення якісної, сучасної та доступної освіти по програмі «нова українська школа»;
  • 300,0 тис.грн. для придбання ноутбуків для педагогічних працівників (в тому числі 15,0 тис.грн. співфінансування з місцевого бюджету за рахунок вільного залишку);
  • 197,5 тис.грн. на оздоровлення дітей, в тому числі 50,0 тис.грн. виділено з місцевого бюджету;
  • 320,0 тис.грн. Інтернет-субвенція;
  • 196,2 тис.грн. на зміцнення матеріально-технічної бази інклюзивно-ресурсного центру;
  • 767,0 тис.грн. на облаштування системи пожежної сигналізації  в  закладах загальної середньої освіти, в тому числі для Путильського ЗЗСО – 249,4 тис.грн., Сергіївського ЗЗСО – 169,8 тис.грн., Киселицького ЗЗСО – 197,4 тис.грн., Путильської гімназії – 150,4 тис.грн. за рахунок залишків освітньої субвенції;
  • 550,0 тис.грн. на будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медецини у с. Дихтинець;
  • 200 тис.грн. на заміну вікон та дверей у Путильському ЗЗСО;
  • 200 тис.грн. на придбання дитячих майданчиків (інвентаря) для Путильського, Сергіївського, Киселицького та Дихтинецького закладів дошкільної освіти;
  • З місцевого бюджету виділено кошти:
  • 1531,5 тис.грн. на оплату комунальних послуг Путильській багатопрофільній лікарні;
  • 499,5 тис.грн. на трансплантологію;
  • 70,0 тис.грн. на оплату комунальних послуг Путильському центру ПМСД;
  • 85,0 тис.грн. для проведення перерахунку кошторисної документації та проведення експертизи будівництва нового корпусу Путильської гімназії;
  • 30,0 тис.грн. для придбання доступних ліків ПМСД;
  • 69,0 тис.грн. на придбання міні-трактора (газонокосилки);
  • 64,0 тис.грн. на співфінансування заходів Прогрми Єврорегіону для придбання та встановлення системи оповіщення;
  • 30,0 тис.грн. для придбання спецодягу (Пожежна частина у селищі Путила);
  • 60,0 тис.грн. для співфінансування заходів Програми Єврорегіону  «Збереження історико-кульутрної спадщини шляхом відтворення старовинного гуцульського одягу Путильщини», а саме придбання маникенів, прикрас, постолів, принтера та виготовлення буклету;
  • 260,0 тис.грн. на проведення ремонтних робіт вулиць і доріг комунальної форми власності;
  • 1200,0 тис.грн. для придбання автовишки;
  • 174,4 тис.грн. для виплати матеріальної допомоги по Програмі «Турбота»;
  • 4,5 тис.грн. для виплати матеріальної допомоги учасникам АТО та ООС (3 чоловік).

Охорона здоровя 

Послуги первинної медицини надаються КНП «Путильський центр ПМСД». Фінансування відбувається НСЗУ та місцевим бюджетом в частині оплати компослуг та ліків для пільгових категорій громадян Путильської територіальної громади. У громаді працює 8 сімейних лікарів, 36 осіб середнього медичного персоналу.

Вторинна медична допомога надається КНП «Путильська багатопрофільна лікарня», її відділеннями:реанімаційним, терапевтичним, акушерсько-гінекологічним, хірургічним, поліклінічним та дитячим. Медичні послуги надають 45 врачів, 150 осіб середнього та молодшого медичного персоналу. Фінансування здійснюється за рахунок пакетів медичних гарантій НСЗУ, коштів місцевого бюджету, власних та спонсорських коштів.

Освіта

Розвиток освіти громади є одним з пріоритетів в діяльності селищної ради, виконавчого комітету.

Одним із головних завдань керівників освітніх установ громади  є удосконалення, наповнюваність новим змістом профілізації навчання з урахуванням можливостей та умов навчального закладу. 

Мережа освітніх закладів відповідає соціальним потребам батьків і учнів.

Фінансування здійснювалось відповідно до плану у повному обсязі за рахунок коштів освітньої субвенції, місцевого бюджету та спонсорських коштів.

Культура

Протягом 2021 року основна увага  галузі акцентувалася на вирішенні питань збереження національної культури. Протягом року була збережена мережа закладів та працівників, які знаходились на території громади до моменту обєднання.

          Позитивною тенденцією в діяльності закладів культури громади є надходження коштів від надання платних послуг населенню. Протягом 2021 року надходження до спеціального фонду склали від оренди 3865 грн, платних послуг 29241 грн., бібліотеки 9128 грн., музичною та художньою школами мобілізовано 272,3 тис.грн.

         У 2021 році було утворено КЗ «Путильський центр культури та дозвілля».

Спорт

         ДЮСШ проведено ряд змагань, зокрема змагання серед учнів: Всеукраїнський  турнір з  вільної боротьби «ІСПАСЬКА МРІЯ», обласна гімназіада з вільної боротьби, першість Путильської ТГ  з міні-футболу  серед хлопців, кубок  області з футболу, першість Путильської громади  з баскетболу серед юнаків,першість Путильської громади  з настільного тенісу, відкриті уроки футболу «Фестиваль Чемпіонів» та інші спортивні заходи. Серед дорослих: Кубок «Василів», Зимове розважальне свято «Зимові забави», чемпіонати з футболу, волейболу, зимовий Чемпіонат  з міні-футболу та інші змагання, а також обласний турнір пам яті А.Гусіна.

 

Адмінстративні послуги

         Адміністративні послуги надаються центром надання адміністративних послуг. Станом на 01.12.2021 року центром надано 4282 послуги на суму 57,0 тис.грн.

         Протягом  2021 року головним спеціалістом відділу земельних ресурсів, архітектури та містобудування видано  3 містобудівні умови та обмеження  на  реконструкцію та будівництво  об’єктів соціально – культурного призначення, а саме: «Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул.Головна 152 в с.Дихтинець», «Реконструкція напірного каналізаційного колектора від КНС по вул. Українська в смт. Путила», «Добудова (будівництво) спортивної зали з навчальними кабінетами до будівлі Путильської гімназії .

Видано 12 будівельних паспортів на будівництво житлових будинків та господарських будівель та споруд.

 

 

Соціальний захист

         Протягом 2021 року   прийнято документів на призначення та виплачено: 

- державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям -346 сім’ям на суму 2 млн.920 тис., середній розмір допомоги складає 8440 грн.

         - допомогу при народженні дитини - 373 особам на суму 578608 грн.

         - допомогу багатодітним сім’ям, які виховують трьох і більше дітей – 219 сім’ям на суму 496400 грн. 

         - допомогу  одиноким матерям – 35 особам на суму 55290 грн.

          - допомогу особам з інвалідністю  - 178 особам на суму 606 тис.грн.

         - допомогу на догляд за психічно - хворими особами  - 43 особам на суму 116190 грн.

         - допомогу на дітей позбавлених батьківського піклування (опіка) -7 особам на суму 82895 грн.

         - субсидій – 547 домогосподарств , середній розмір отриманої субсидії становить 4200 грн.

         Розроблено та затверджено сесією селищної ради дві програми, «Програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції (учасників бойових дій та операцій об’єднаних сил, членів їх сімей на 2021-2023 роки загальний обсяг фінансових ресурсів необхідний для реалізації програми становить 525 тис.грн. та «Програму відшкодування витрат за надані пільги з телекомунікаційних послуг окремим пільговим категоріям громадян на 2021-2023 роки», передбачена сума витрат становить 17,7 тис.грн.

Проведено оздоровчу компанія дітей, які потребують особливої соціальної уваги за рахунок субвенції з обласного бюджету  у рамках виконання заходів Регіональної програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернівецької області на 2021-2025 роки. Надана сума з обласного бюджету на оздоровлення та відпочинок дітей становила 147тис. 500 грн. Дані кошти були використані в повному обсязі.

Відповідно до плану розподілу путівок на оздоровлення та відпочинок до державного підприємства  «Міжнародний дитячий центр «Артек»  м. Київ, Пуща-Водиця за рахунок бюджетних коштів оздоровлено 2 дітей. В державному підприємстві  «УДЦ «Молода гвардія» м. Одеса оздоровлено 4 дитини. В дитячому закладі оздоровлення та відпочинку вищої категорії, які розташовані в гірських районах  м. Трускавець, оздоровлено 2 дітей. Всі діти відносяться до пільгової категорії.

Звітуючи про виконання, треба визнати, що нам не повною мірою вдалося досягти вирішення намічених завдань. На це є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Але впевнений, що лише спільними зусиллями депутатського корпусу, виконавчого комітету та при належній державній підтримці ми вирішимо проблемні питання, що дасть змогу реально поліпшити умови життя людей. Саме цього чекають від нас мешканці громади і саме за цим будуть оцінювати нашу діяльність.

 Дякую депутатам усіх рівнів, членам виконкому, керівникам підприємств установ організацій за плідну співпрацю по забезпеченню соціально-економічного розвитку територіальної громади.

          Отже, обговорюючи деякі позитивні зміни в економічному та соціальному розвитку громади та об'єктивно оцінюючи наші з вами можливості, намічені плани взаємодії з інвесторами, суб'єктами господарської діяльності, маємо забезпечити на наступний рік:

-  по-перше, збереження власного потенціалу розвитку;

– по-друге, недопущення зниження рівня життя населення, підтримку найуразливіших верств населення;

– по-третє, стимулювання інвестиційної діяльності, сприяння розвитку підприємництва.

В громаді є умови для  деревообробної промисловості, туризму (на  території  громади  багато   місць для  створення зон  рекреації та  сільського  зеленого  туризму), сільського господарства.  Територіальна громада має всі передумови для успішного впровадження екологічного тваринництва. Це дозволить підвищити рентабельність особистих селянських господарств та їх конкурентноспроможність.

В громаді відсутні промислові підприємства, які б забруднювали  атмосферу, тобто чисте повітря та гірський рельєф є перспективним для розвитку тваринницької галузі (м'ясо-молочного тваринництва). Природно-кліматичні умови, кормові угіддя, створюють реальні передумови для стабільного розвитку галузі вівчарства. Метою є підвищення інвестиційної  привабливості галузі вівчарства  нашого краю; забезпечення населення та ринок дієтичним молоком, бараниною та продуктами переробки на більш високому рівні, відродження виготовлення  екологічно чистих  виробів з вовни (ліжників, килимарства, светрів) та шкіри.

Є можливість заготівлі екологічно чистих грибів гірського масиву, оскільки вони ростуть у хвойних лісах. Приблизно в рік на території громади можливо було б заготовити 25-30 тон.

Вижницький район на території якого розміщена громада, по кількості лісу посідає перше місце в області, який повниться щедротами дикорослих лікарських рослин, плодів, ягід. Можливий обсяг заготівлі ягід 80-100т. в рік. Найпоширеніші ягідні культури: малина, ожина, чорниця.

Гірська місцевість має сприятливі кліматичні умови для розведення екологічно чистої риби, зокрема форелі.

        Це дасть можливість виробляти Карпатську екологічно чисту продукцію, яка б користувалася попитом в країнах Європи.

         Крім того, обговоривши на постійних комісіях пропозиції депутатів та керівництва селищної ради, протягом наступних років зберегти мережу установ освіти, позашкілля, культури, спорту, мистецьких шкіл та інших установ.

         Разом з тим, маємо потсупово забезпечити виконання намічених заходів, а саме:

  • Будівництво в’їздного знаку на територію громади;
  • Продовження будівництва АЗПСМ с. Дихтинець;
  • Проведення капітальних ремонтів харчоблоків у Дихтинецькому та Сергіївському ЗЗСО;
  • Проведення протипожежних заходів у Дихтинецькому ЗЗСО та ЗДО громади;
  • Ремонт каналізаційної мережі у Дихтинецькому ЗДО;
  • Організація дитячого табору при Замогильській школі;
  • Відкриття додаткових музичних класів у селі Дихтинець;
  • Відкриття ринку, облаштування сцени та стадіону у с.Дихтинець;
  • Домогтися встановлення спортивних майданчиків з штучним покриттям;
  • Влаштування тротуарів в проблемних місцях та заїзного карману біля Киселицького ЗДО;
  • Провести ремонт ФАПу у с. Киселиці;
  • Облаштування парку в с. Киселиці;
  • Ремонт пішохідного мостового переходу у с. Киселиці;
  • Ремонт Киселицького ЗДО та клубу;
  • Будівництво нових корпусів школи у с. Сергії;
  • Заміна котла у Будинку культури с. Сергії;
  • Перекриття даху Сергіївського ЗДО;
  • Будівництво амбулаторії у с. Сергії;
  • Відновлення пішохідного мостового переходу у с. Сергії;
  • Влаштування опалення клубу с. Фошки;
  • Ремонт музею Л. Кобилиці на хуторі Красний діл;
  • Капітальний ремонт доріг загального користування місцевого значення та комунальної форми власності;
  • Ремонт та встановлення вуличного освітлення в населених пунктах громади;
  • Провести реконструкцію напірного каналізаційного колектора до КНС у селищі Путила;
  • Будівництво водозабору у селищі Путила;
  • Виготовлення проектно-кошторисної документації та реконструкція стадіону Карпати ім. А. Гусіна;
  • Розпочати добудову Гімназії у селищі Путила;
  • Капітальний ремонт, утеплення, заміна даху, вікон та дверей у Путильському ЗЗСО та Путильського ЗДО;
  • Придбання сміттєвоза та забезпечити роздільне сортування сміття.

 

Саме ці та інші намічені плани та основні показники будуть включені до інвестиційного паспорту громади, Програми соціально-економічного розвитку Путильської територіальної громади на 2022-2024 роки, Стратегії розвитку Путильської територіальної громади до 2027 року та плану її реалізації.


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь