A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Зміни у порядку доплати до мінімального страхового внеску

Дата: 17.05.2022 15:23
Кількість переглядів: 255

Гарантоване державою право на пенсійне забезпечення можуть реалізувати громадяни, які досягли пенсійного віку та мають необхідну тривалість страхового стажу. На жаль, нерідко трапляються випадки, коли з досягненням пенсійного віку людина виявляє нестачу страхового стажу, потрібного для оформлення пенсії.

Для надання громадянам можливості накопичити страховий стаж Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачив право здійснення доплати до мінімального страхового внеску за неповні місяці роботи впродовж періоду з 01.01.2004 до 31.12.2010.

30 квітня 2022 року набрав чинності Закон України від 15.02.2022 №2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства», яким внесено зміни до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо встановлення розміру доплати до мінімального страхового внеску, необхідної для зарахування неповного місяця роботи як повного.

Зокрема, якщо сума сплачених страхових внесків за відповідний місяць є меншою за встановлений законодавством розмір мінімального страхового внеску, за умови здійснення доплати такий період буде зараховано до страхового стажу як повний місяць роботи.       

До прикладу: особа звернулась до органу Пенсійного фонду України у травні 2022 року із заявою про намір здійснити доплату до мінімального страхового внеску за неповний місяць роботи січня 2010 року. За даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, сума її нарахованого заробітку за січень 2010 року становить 700 грн (при мінімальній зарплаті 869 грн), з якої сплачено страховий внесок в сумі 246,40 грн (700 х 33,2 % + 700 х 2 %).

Розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на дату здійснення доплати (травень 2022 року), становить 6500 грн, мінімальний страховий внесок – 1430 грн (6500 х 22 %).

Таким чином, заявнику необхідно здійснити доплату за січень 2010 року в сумі 1183,60 грн (1430 – 246,40).

Нагадуємо про зручну можливість відстеження ситуації щодо сум нарахованих заробітків та сплачених внесків, а також зарахування страхового стажу на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua), зареєструвавшись на цьому електронному сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID.

Отож, шановні краяни! Заздалегідь дбайте про своє пенсійне майбутнє, погоджуйтесь тільки на легальні трудові відносини із заробітною платою, не нижчою за мінімальну, щоб не залишитися на схилі літ без належного пенсійного забезпечення. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь