A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Вживання ПАР як фактор вчинення правопорушень неповнолітніми

Дата: 26.07.2022 08:41
Кількість переглядів: 456

Одним із суттєвих факторів, що збільшують ризик вчинення неповнолітніми правопорушень, є вживання психоактивних речовин (алкоголю та наркотиків).

За оціночними даними в Украі?ні вживає наркотики від 1 до 1,5 млн осіб, а майже 70% споживачів – особи до 30 років і щороку ця проблема молодшає. Особливої актуальності вона набуває, на жаль, під час війни, коли батьки мають все менше ресурсу контролювати поведінку дітей, коли криміналізація суспільства має ризик зростати, а ті, хто втягують неповнолітніх у протиправну поведінку, активізуються. Неповнолітні експериментують з вживанням різних ПАР та з рештою залучаються до вирощування та виготовлення наркотичних речовин, їх використовують в якості кур’єрів для транспортування ПАР. Крім того наркотики є каталізаторами для вчинення ними інших злочинів.

Кримінальним кодексом України передбачено можливість звільнення засудженої особи від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням за умови її виправлення у громаді. Тому для мінімізації виявлених під час оцінки факторів ризику скоєння повторного злочину, така особа повинна бути залучена до відповідних заходів. Одним із таких заходів може бути спеціальна пробаційна програма, у разі призначення її цій неповнолітній особі за рішенням суду.

Наразі наказами Міністерства юстиції України затверджено такі чотири програми для неповнолітніх: «Зміна прокримінального мислення», «Подолання агресивної поведiнки», «Попередження вживання психоактивних речовин» (Наказ від 11.06.2018 №1797/5) і «Формування життєвих навичок» (Наказ від 23.10.2019 №3235/5). Для кожного суб’єкту пробації обирається та чи інша програма в залежності від скоєного злочину та виявлених факторів ризику.  

Олег Янчук, директор Державної установи «Центр пробації»

«Основною метою усіх пробаційних програм є досягнення позитивних змін у поведінці суб’єкта пробації шляхом розвитку та підтримки у нього навичок конструктивного і критичного мислення, самоконтролю, управління гнівом та агресивною поведінкою, формування готовності дотримуватись соціально прийнятних норм і ненасильницьких моделей поведінки. Водночас кожна із чотирьох пробаційних програм має свої особливості, специфічні завдання, функції, цільову групу, а також відрізняються кількістю проведення занять».

Програма «Попередження вживання психоактивних речовин» спрямована на таке:? усвідомлення шкоди вiд вживання;? розвиток та підтримку навичок ефективного самоконтролю;? формування вміння протистояти провокуючим факторам, а також тиску щодо вживання ПАР з боку соціального оточення;? підвищення вмотивованості до відмови вiд вживання ПАР.

Illustration

 

Олена Суботенко, заступник директора Державної установи «Центр пробації», яка опікується напрямом реалізації пробаційних програм

«Секрет пробаційних програм полягає в тому, що зміна поведінки відбувається шляхом зміни способу мислення. Крім того, специфіка пробаційних програм для неповнолітніх полягає у врахуванні психофізіологічних характеристик та особливостей сприйняття осіб підліткового віку. Зокрема, це відображено у тривалості і кількості занять, спрощеній подачі матеріалів, використанні ігрових методик, актуалізації вікових ресурсів. З метою вирішення криміногенної потреби вживання наркотичних засобів, психоактивних речовин або їх аналогів, судами неповнолітнім призначається обов’язок виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою «Попередження вживання психоактивних речовин».

Програма може впроваджуватися як в індивідуальній, так і у груповій (тренінговій) формі, та містить відповідні до визначених цілей заняття. Ця та інші пробаційні програми побудовані на засадах когнітивно-поведінкового втручання, що є одним з доказових та дієвих методів впливу на зміну людиною своєї поведінки. Пробація має спеціально підготованих працівників – кураторів, які відповідальні за впровадження пробаційних програм із засудженими, зокрема й неповнолітніми.


Стаття підготована залученими експертами МКР спільно з працівниками ДУ «Центр пробацїі».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь