A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ЯК НЕ ВТРАТИТИ СТРАХОВИЙ СТАЖ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ  

Дата: 16.09.2022 17:01
Кількість переглядів: 128

            Фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність за спрощеною та загальною системами оподаткування, займаються незалежною професійною діяльністю, а також члени фермерських господарств мають право під час воєнного стану не сплачувати єдиний соціальний внесок. Однак, приймаючи рішення щодо використання наданої державою можливості полегшення фінансового навантаження в такий спосіб, необхідно пам’ятати, що відповідні періоди роботи не будуть зараховані до страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому.    Нагадаємо, що відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені внески.

            Не зараховується до страхового стажу і період тимчасового призупинення роботодавцем робочого процесу без розірвання трудових відносин,  коли працівник не виконує своїх обов’язків та не отримує заробітної плати. Попри те, що людина теоретично залишається працевлаштованою, практично вона не набуває страхового стажу, оскільки за неї не сплачено страхових внесків.

            Для надання громадянам можливості накопичити страховий стаж Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачив право здійснення доплати до мінімального страхового внеску за період, коли особи працювали неповний місяць та сума сплачених страхових внесків за відповідний місяць є меншою за встановлений законодавством розмір мінімального страхового внеску. Доплата до мінімального страхового внеску за відповідний місяць розраховується, виходячи з мінімальної заробітної сплати на дату здійснення такої доплати. Мінімальний страховий внесок до 1 жовтня 2022 становить 1430 грн (6500*0,22). Інакше стаж зараховується пропорційно до сплачених внесків.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області закликає буковинських роботодавців та фізичних осіб-підприємців щомісячно сплачувати єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому за визначений законодавством мінімальний, що дасть змогу працівникам набути необхідного для призначення майбутньої пенсії страхового стажу та сприятиме своєчасності здійснення пенсійних та інших соціальних виплат громадянам  в умовах воєнного стану.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь