A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Григорій Сковорода – справжній код духовності української культури.

Дата: 11.11.2022 09:29
Кількість переглядів: 466

Напередодні 300-річного ювілею Григорія Сковороди працівники Вижницького районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області, ювенальної превенції Вижницького РВП та сектору Путильського бюро правової допомоги розповіли клієнтам пробації про творчість видатного філософа, поета, педагога та богослова задля розкриття поняття «духовність» як характерної риси української національної культури.

Світ завжди сприймав як диво життєвий шлях мандрівника Григорія Сковороди. Філософ-гуманіст саме на рубежі століть піднімається на повний зріст. Тому що більшість людей в такі часи шукає моральної опори, щоб йти далі. Одних у Сковороді сьогодні дужче приваблює те, що можна б умовно назвати вільнодумством, інших – глибока містика і аскетизм.

У своїх філософських діалогах Григорій Сковорода каже, що найперше людина має «пізнати себе», зрозуміти, що для неї є її «сродним», усвідомити, що вона є частиною чогось вищого і всеосяжного, і жити, роблячи добрі справи. Через пізнання самої себе, за Сковородою, людина може пізнати сутність усього сущого.

Проповідь Сковороди, його філософія, його мудрість мають універсальний, всесвітній характер. Перемагає, зрештою, як твердив І. Огієнко, культура духовна. Її творив, на неї працював Григорій Сковорода – справжній код духовності української культури.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь