A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Чоловіки і жінки – співробітники органів пробації, які сьогодні боронять Україну у складі ЗСУ, мають рівні права на відпустку по догляду за дитиною

Дата: 17.11.2022 10:28
Кількість переглядів: 176

Возможно, это изображение ребенок и текст

17 серпня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період» від 29.07.2022 року № 2490-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2490-20#Text .

Цим Законом внесено зміни до статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та, зокрема, передбачено, що надання військовослужбовцям у періоди, передбачені пунктами 17 і 18 цієї статті, інших видів відпусток припиняється, крім відпустки

– військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами;

– відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, – одному з них за їх рішенням);

– відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Метою Закону є забезпечення рівних можливостей військовослужбовців – матері та батька на догляд за дитиною та поєднання військової служби із сімейними обов’язками; усунення законодавчих прогалин, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створення передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Батьки дитини повинні самостійно вирішувати питання реалізації права на відпустку для догляду за дитиною, зважаючи на їхні індивідуальні сімейні обставини. Така думка є законодавчо визначеним у ст. 141, 157 СК України, де вказано, що мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини й усі питання щодо виховання дитини вирішуються батьками спільно.

Національні НПА, які забезпечують право на батьківські відпустки узгоджуються, зокрема, з:

• Резолюцією Парламентської Асамблеї Ради Європи № 2079 (2015) «Рівність і спільна батьківська відповідальність: роль батька»;

• Директивою 2010/18/EU від 08 березня 2010 року про імплементацію переглянутої рамкової угоди щодо батьківської відпустки (ст. 424, додаток XL Угоди про асоціацію між Україною та ЄС).

У свою чергу, Центр пробації забезпечує право на соціальні відпустки рівно як жінкам, так і чоловікам, саме тому на сьогодні у Центрі пробації у відпустці по догляду за дитиною віком до 3х років перебувають як жінки, так і чоловіки.

За матеріалами порталу «Вища школа адвокатури НААУ»

https://www.hsa.org.ua/.../pro-sotsialnyj-i-pravovyj.../

#Інформує уповноважений з гендерних питань – радник керівника Державної установи «Центр пробації»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь