A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ПРО ПЕРЕХІД З ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ

Дата: 26.12.2022 11:07
Кількість переглядів: 135

Я ВЖЕ 3 РОКИ ОТРИМУЮ ПЕНСІЮ ПО ІНВАЛІДНОСТІ ІІ ГРУПИ. ЦЬОГО МІСЯЦЯ МЕНІ ВИПОВНИЛОСЯ 60 РОКІВ, Я ПРОДОВЖУЮ ПРАЦЮВАТИ ТА ЗА ЦЕЙ ЧАС ЗА ПЕРЕРАХУНКОМ ПЕНСІЇ НЕ ЗВЕРТАВСЯ. ПІДКАЖІТЬ, ЧИ ВАРТО МЕНІ ПЕРЕХОДИТИ З ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ НА ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ

Відповідно до статті 10 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» людині, яка має право на різні види пенсій (за віком, по інвалідності, у звязку з втратою годувальника), призначається один з цих видів пенсії за її вибором. Питання вибору того чи іншого виду пенсії людина вирішує сама, як правило, з точки зору доцільностібільшого розміру.

Водночас, при прийнятті рішення про перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком потрібно враховувати, що пенсія по інвалідності ІІ групи призначається в розмірі – 90% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

При цьому під час обчислення розміру пенсії по інвалідності до страхового стажу зараховується додатковий стажперіод з дня встановлення інвалідності до досягнення шістдесятирічного віку. При обчислені пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж, додатковий стаж не враховується. Тобто, якщо одержуючи пенсію по інвалідності, пенсіонер продовжував працювати та за нього (або він сам за себе як ФОП) було сплачено внески, то він набув страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком.

І ще одна особливість. Відповідно до частини третьої статті 45 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» пенсіонеру, який після призначення пенсії по інвалідності продовжував працювати та набув не менш як 24 місяці страхового стажу і вперше переходить з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією за віком.

Статтею 26 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» визначено, що для призначення пенсії після досягнення віку 60 років у 2022 році необхідно мати не менше 29 років страхового стажу.

Тож, якщо пенсіонер досяг віку 60 років і має не менше 29 років страхового стажу, він може перейти з пенсії по інвалідності на пенсію за віком.

Важливо! Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дати подачі заяви за матеріалами пенсійної справи та з урахуванням додаткових документів про стаж або стаж та заробіток (у разі доцільності), які не враховані у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь