A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

«Партнерство Біарріц»: гендерні трансформації в Україні у 2022 році

Дата: 19.01.2023 11:00
Кількість переглядів: 288

Немає опису світлини.

Приєднавшись до міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності* та у зв’язку із широкомасштабним вторгненням Росії на територію нашої держави, Україна посилила діяльність щодо боротьби із насильством.

У відповідь на виклики 2022 року в Україні зроблено таке:

1. Мінсоцполітики затвердило зміни до Національного плану дій із виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2025 року; у документі розширено перелік заходів щодо надання ефективної своєчасної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

2. Внесено зміни до постанов, які регулюють діяльність спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб (постанова КМУ від 09.12.2022 року № 1372). Зокрема в цих службах також надають послуги особам, які постраждали від сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом.

3. У державному бюджеті на 2023 рік передбачено 175,4 млн грн на субвенцію місцевим бюджетам для розвитку мережі спеціалізованих служб.

4. Рішенням Кабінету Міністрів у 2022 році вдосконалено роботу Урядового контактного центру для постраждалих від насильства – гарячу лінію 15-47 підключено до стаціонарного телефонного зв’язку для дзвінків з-за кордону (+38 (044) 284-19-43) для надання допомоги громадянам, які перебувають за межами України й потребують нагального інформування, консультування тощо.

5. За даними Нацсоцслужби, станом на 1 грудня 2022 року в Україні функціонує 741 спеціалізована служба підтримки постраждалих осіб (притулки, гарячі лінії, мобільні бригади, соціальні квартири, ресурсні центри, пункти анонімної соціально-психологічної допомоги). У поточному році запрацювали 8 притулків, 21 денний центр, 26 консультативних служб, 81 мобільна бригада.

6. За результатами моніторингу спеціалізованих служб підтримки, 14 925 осіб отримали спеціалізовані послуги, з них 345 осіб, зокрема жінок з дітьми, отримали послуги притулку.

7. Надання допомоги постраждалим здійснюється у тісній співпраці з міжнародними громадськими організаціями. У розбудові мережі спеціалізованих служб необхідну підтримку місцевим органами виконавчої влади надає Фонд народонаселення ООН. На 2023 рік запланована фінансова підтримка для розвитку спеціалізованих служб у 30 громадах, зокрема тих, які були пошкоджені з лютого 2022-го.

8. 1 листопада 2022 року Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію. Це стало новим етапом у боротьбі з насильством. Ратифікація Конвенції – довгоочікуваний етап інтенсифікації роботи з протидії будь-яким видам насильства. Це дасть змогу посилити механізми реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, та домашнє насильство. Крім того, це додатковий інструмент захисту тимчасово переміщених українців за кордоном.

Інший напрямок діяльності «Партнерства Біарріц» – подолання гендерного розриву в оплаті праці. З метою зменшення гендерного розриву в оплаті праці в Україні Мінекономіки розробило проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці на період до 2023 року та затвердження плану заходів щодо її реалізації» та відбувається процес доопрацювання і погодження документу всіма зацікавленими установами і організаціями (держорганами, роботодавцями, профспілками, громадськими організаціями).

Ще один напрямок «Партнерства Біарріц» – забезпечення принципів гендерної рівності в освіті. З метою забезпечення рівних прав та можливостей для всіх учасників процесу – учнів і вчителів, 20 грудня 2022 року Уряд ухвалив Стратегію гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та затвердив план заходів із її реалізації на 2022-2024 роки.

Центр пробації відслідковує трансформаційні процеси та тенденції у сфері забезпечення рівних прав і можливостей, що відбуваються на рівні держави, що вчасно і в повній мірі імплантувати їх у свою роботу.

* «Партнерство Біарріц» було започатковане лідерами країн Групи семи (G7) на саміті в місті Біарріці (Франція) 25 серпня 2019 року. Мета ініціативи – посилити відповідальність та консолідувати зусилля міжнародної спільноти щодо досягнення гендерної рівності.

За матеріалами ГО «Центр гендерної культури»

https://www.genderculturecentre.org/olena-zelenska.../

#Інформує уповноважений з гендерних питань –

радник керівника Державної установи «Центр пробації»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь