A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ЯК ВПЛИВАЄ  ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ  ПЕНСІОНЕРА  НА  ЙОГО ПЕНСІЙНІ ВИПЛАТИ

Дата: 16.01.2023 10:43
Кількість переглядів: 93

Після набуття пенсіонером права на пенсію держава щомісячно виплачує належні йому виплати в повному обсязі. Однак трапляються випадки, які призводять до нарахування та виплати зайвих коштів. Переплата пенсії – це сума пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації та інших доплат до пенсії), виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством.

Однією з основних причин виникнення переплат пенсій з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

        У разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) пенсіонер зобов’язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду України упродовж 10 днів після працевлаштування. З цими вимогами чинного законодавства кожен пенсіонер ознайомлюється при зверненні за призначенням пенсії, особисто підписавшись у заяві відповідного змісту та отримавши «Пам'ятку пенсіонера».

Звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин незаймалися неюо того моменту, поки не надана інформація про припинення реєстрації підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, пенсіонер вважається працюючим. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою зарахування такого пенсіонера до непрацюючих осіб.

       Про дату працевлаштування, звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонер повідомляє орган Пенсійного фонду  шляхом подання заяви. Це можна зробити і в режимі  онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про працевлаштування призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню органам Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер працює, це впливає на його пенсійне забезпечення,  право на доплати, надбавки та підвищення. У разі працевлаштування не нараховуються та не виплачуються:

  • надбавки на непрацездатних членів сім'ї (непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, встановлюється надбавка в розмірі 150 грн.);
  • пенсії за вислугу років (якщо пенсіонер працює за тією ж спеціальністю, яка дає право на призначення такої пенсії);
  • доплати за понаднормовий страховий стаж або проведення перерахунку у зв'язку із підвищенням розміру прожиткового мінімуму;
  • пенсії у зв’язку з втратою годувальника у період здійснення догляду за дитиною (дітьми) померлого годувальника до восьмирічного віку;
  • пенсії особам з інвалідністю в розмірі пенсії за віком інвалідам ІІ та ІІІ групи до досягнення пенсійного віку.

Варто мати на увазі, що у разі замовчування пенсіонером факту працевлаштування ця обставина неодмінно буде виявлена пенсійною службою в процесі звірки даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичнихосіб-підприємців. Однак на дату такої звірки вже буде зафіксована сума надміру виплачених пенсійних коштів.

Якщо після працевлаштування пенсіонер не повідомив про працевлаштування орган Пенсійного фонду і внаслідок цього утворилася переплата пенсійних сум, орган Пенсійного фонду на підставі ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»  має право прийняти рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20 відсотків пенсії (щомісячно). Одержувачів пенсій повідомляють про утримання і причини застосування такого заходу. Також інформують, що суми пенсій, виплачені надміру, можуть бути повернуті добровільно.

Шановні пенсіонери! Не забувайте своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування, адже це впливає на ваше пенсійне забезпечення. Пам’ятайте, що зайво отримані кошти неодмінно доведеться повертати, тож подібних ситуацій краще не допускати.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь