A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Пробація в Україні діє вісім років 5 лютого Пробації України – 8 років і за цей час відбулось багато змін, досягнень та нововведень.

Дата: 06.02.2023 11:21
Кількість переглядів: 166

З початку 2022 року в Вижницькому РС №2 філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області перебували на пробації 62 правопорушники, які відбували покарання в громаді без позбавлення волі (покарання з випробуванням).

Хочеться, щоб усі розуміли, що пробація – це не пробачення і не можливість уникнення покарання. Це випробування. Злочин – це проблема. Приховання проблеми буде мати негативні наслідки і закриваючи очі на тих, хто знаходиться у конфлікті з законом, ми не думаємо про майбутнє. Неможливо приховати за тюремними мурами і вважати, що на цьому все: покарали злочинця і він вже більше ніколи не зробить нічого поганого. І тримати довічно всіх правопорушників не маємо можливості. Тому виникає потреба у більш дієвій системі виконання покарань, яка спрямована, в першу чергу, не на кару, а на виправлення особи, спеціальному попередженню подальших протиправних дій.

Саме такою системою є пробація. Це і альтернативні покарання, і соціально-виховна робота з індивідуальним підходом до кожного, це і допомога суду в обранні міри покарання для обвинуваченого, допомога при підготовці до звільнення з колонії.

Практика застосування альтернативних позбавленню волі покарань покликана максимально гуманізувати заходи кримінально-правого впливу, та є певною профілактикою запобігання вчинення засудженим нових злочинів. Завдяки фаховій роботі спеціалістів служби пробації Путильщини, жоден клієнт пробації не вчинив нових злочинів виправши довіру судів щодо можливості виправлення без ізоляції від суспільства.

Потрібно дати людині шанс, якщо немає загрози суспільству чи окремим громадянам. Але розуміємо, що навряд чи вона сама впорається з життєвою ситуацією. Не подолає її самостійно, якщо до цього часу не зробила це. Разом із порушником, спільно використовуючи інструменти, допомагаємо, супроводжуємо, поки не закінчиться іспитовий термін покарання, мотивуючи його до змін.

Пробація – не маленька структура 3,5 тисячі працівників в Україні. Це працівники, яких наполегливо навчали бути менторами, контролерами поведінки, помічниками та координаторами у процесі ресоціалізації порушників. Маємо надію, що пробація в Україні набуде ознак європейської системи у значній мірі. Це залежить від багатьох факторів, таких як подальша її розбудова, відповідність європейським принципам пробації, від уваги та підтримки цих кроків на політичному рівні, сприяння розумінню та сприйняттю позитивної ролі пробації суспільством.

Олеся ГОРДЕЙ, начальник Вижницького РС №2 філії ДУ «Центр пробації» у Чернівецькій області.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь