A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ЯКІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ПОРЯДОК, ФОРМУ ТА СТРОКИ ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ ТА ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПРАЦІВНИКА НА РОБОТУ? ЧОМУ ВАЖЛИВО ВЧАСНО ПОДАВАТИ ТАКІ ПОВІДОМЛЕННЯ?

Дата: 14.03.2023 16:01
Кількість переглядів: 79

 

 

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 за №773, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.12.2020 за №1304/35587, затверджено форму Податкового розрахунку, Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Відповідно, Податковий розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Дані до Реєстру застрахованих осіб вносяться в тому числі на підставі відомостей про нараховану заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано, і з якої сплачено страхові внески, що надходять до Пенсійного фонду України від Державної податкової служби України в порядку міжвідомчого обміну.

При поданні повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту роботодавцю слід керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 “Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту” (далі – постанова КМУ №413).

Важливо, що таке Повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до постанови КМУ №413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Тобто інформація з «Податкового розрахунку» надійде до Реєстру застрахованих осіб тільки після подання роботодавцем квартального звіту у встановлені терміни, а саме протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

А при поданні «Повідомлення про прийняття працівника на роботу» до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором інформація про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу, буде внесена до Реєстру застрахованих осіб до початку роботи такого працівника.

Тобто, у разі виникнення необхідності формування листка непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності виконуватиметься алгоритм формування такого листка непрацездатності, а саме:

Під час формування листка непрацездатності враховується інформація про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу (абз.5 п.2 розділ ІІ наказу МОЗУ від 17.06.2021 №1234 від 17.06.2021).

Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (абз.6 п.2 розділ ІІ наказу МОЗУ від 17.06.2021 №1234 від 17.06.2021). Отже, якщо застрахована особа працевлаштована до роботодавця у звітному кварталі, за який роботодавець ще не подав «Податковий розрахунок» у зв’язку з тим що, або не розпочата звітна кампанія, або ще не завершився граничний термін її подання, то єдиний спосіб внести інформацію до Реєстру застрахованих осіб про основне місце роботи застрахованої особи – це подати «Повідомлення про прийняття працівника на роботу» до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

В такому випадку, при автоматичному формуванні електронного листка непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб, сформований листок непрацездатності буде надіслано страхувальнику, з яким застрахована особа перебуває у трудових відносинах за основним місцем роботи, визначеним за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу, через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь