A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ПОРЯДОК ВИПЛАТИ ПЕНСІЙ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ВИЇХАЛИ ЗА КОРДОН, ТА ТИМ, ХТО ПОВЕРНУВСЯ В УКРАЇНУ

Дата: 15.03.2023 14:26
Кількість переглядів: 83

 

Призначення і виплата пенсій громадянам України, які проживають за її межами, та громадянам інших країн, які переїхали на постійне проживання до України, здійснюються відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, інших нормативно-правових актів, а також міжнародних угод, що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до статті 51 зазначеного закону, в разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від’їздом, рахуючи з місяця, який настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Міжнародними угодами, укладеними Україною з іншими країнами, визначено умови пенсійного забезпечення за територіальним або за пропорційним принципом.

Відповідно до договорів, що базуються на територіальному принципі, витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. У цьому випадку підсумовується стаж, набутий на території України та на території держави, з якою укладено угоду.

Стаж обчислюється з урахуванням правил законодавства держави, на території якої людина працювала і сплачувалися внески.

Якщо пенсіонер переїхав на постійне місце проживання, зокрема, в Молдову, Азербайджан, Казахстан, Білорусь або Грузію, то пенсію йому виплачують ці країни, оскільки з ними укладено міжнародні договори у сфері пенсійного забезпечення за територіальним принципом.

Аналогічний порядок діє за умови переїзду пенсіонера в Україну.

Питання зарахування страхового стажу громадянам держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав регулюється Угодою про гарантії прав таким громадянам в галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року і Міністерство опрацьовує законодавчі пропозиції щодо унормування цього питання, в тому числі шляхом укладення двосторонніх угод з відповідними підписантами зазначеної угоди.

За територіальним принципом здійснюється виплата пенсії в країни Співдружності Незалежних Держав (Вірменія, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан).

Угодами, які базуються на пропорційному принципі, передбачено, що кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони. Україною підписані та Верховною Радою України ратифіковані Договори про соціальне забезпечення з такими державами як Республіка Болгарія, Естонська Республіка, Королівство Іспанія, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Словацька Республіка, Чеська Республіка, Португальська Республіка, Республіка Польща. В разі переїзду пенсіонера на постійне проживання в ці країни виплата пенсії продовжується українською стороною.

Якщо пенсіонери, які працювали в цих країнах, повертаються жити в Україну, їм необхідно звертатись до територіальних органів Пенсійного фонду України для оформлення установлених формулярів зв’язку і відповідно частину пенсії буде призначено тією державою, де набуто страховий стаж і з якою укладено двосторонній міжнародний договір за законодавством цієї держави. Виплачуватиме пенсію в цьому випадку Україна. Іншу частину пенсії – за український страховий стаж – призначає територіальний орган Пенсійного фонду України за законодавством України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь