A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ПОВІДОМИТИ ПРО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ, ЩОБ УНИКНУТИ ПЕРЕПЛАТИ ПЕНСІЇ, МОЖНА ОНЛАЙН

Дата: 29.03.2023 09:22
Кількість переглядів: 785

 

Відповідно до частини 1 статті 50 Закону України №1058 від 09.07.2023 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником неправдивих даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Відрахування, які здійснюються на підставі рішень органів Пенсійного фонду, є наслідком переплати пенсії.

Однією з основних причин виникнення переплат пенсій з вини пенсіонера є несвоєчасне повідомлення органів Пенсійного фонду про працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю.

Нагадуємо, що пенсіонери протягом 10 днів зобов’язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду України про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати з наданням документів, що підтверджують, зокрема, вступ на роботу, звільнення з роботи, реєстрацію або зняття з обліку як фізичної особи – підприємця.

З цими вимогами чинного законодавства кожен пенсіонер ознайомлюється при зверненні за призначенням пенсії, особисто підписавшись у заяві відповідного змісту та отримавши «Пам'ятку пенсіонера» (п.2 постанови ПФУ від 16.12.2020 №25-1).

Звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. До того моменту, поки пенсіонер не надасть інформацію про припинення реєстрації підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, він вважається працюючим пенсіонером. Відсутність доходу від підприємницької діяльності не дає підстав зараховувати пенсіонера до непрацюючих осіб.

Щоб уникнути переплат пенсій, а внаслідок цього і відповідних відрахувань з пенсій, пенсіонерам необхідно уважніше ставитися до своїх обов’язків і знати, що все одно надміру отримані кошти підлягають поверненню.

Про дату працевлаштування, звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонер повідомляє орган Пенсійного фонду  шляхом подання відповідної заяви. Це можна зробити, зокрема, і в режимі  онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua).

Для цього потрібно:

• Увійти на вебпортал електронних послуг за допомогою кваліфікованого електронного підпису(у вікні реєстрації обрати закладку «за КЕП») або за допомогою Дія.Підпис(закладка – «Дія.Підпис»);

• У лівому боковому меню обрати розділ «Щодо пенсійного забезпечення» – «Заява на перерахунок пенсії», в якому в реквізиті «Вид перерахунку» вказати значення «працевлаштування/звільнення»;

• Заповнити всі необхідні поля заяви та завантажити скановані копії передбачених документів;

• Сформувати заяву, підписати її КЕП чи Дія.Підпис та надіслати на розгляд до Пенсійного фонду України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь