A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

УМОВИ ПРИЗНАЧЕННЯ ВІЙСЬКОВИМ ПЕНСІОНЕРАМ НАДБАВОК ДО ПЕНСІЇ НА НЕПРАЦЕЗДАТНИХ ЧЛЕНІВ СІМ’Ї

Дата: 28.04.2023 12:57
Кількість переглядів: 150

 

На сьогоднішній день серед військовиих пенсіонерів досить актуальним є питання щодо призначення надбавок на непрацездатних членів сім’ї.

Законом України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” передбачено встановлення надбавок непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї на кожного непрацездатного члена сім’ї в розмірі 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому, надбавка нараховується тільки на тих членів сім’ї, які не одержують пенсійні виплати, державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, допомогу на дітей одиноким матерям. За наявності права одночасно на пенсію, зазначені види допомоги і надбавку на непрацездатного члена сім’ї за вибором пенсіонера може бути призначено пенсію, державну соціальну допомогу або нараховано на цього члена сім’ї надбавку. За наявності в сім’ї двох або більше пенсіонерів кожний непрацездатний член сім’ї, який перебуває на їх спільному утриманні, враховується для нарахування надбавки тільки одному з пенсіонерів за їх вибором.

            Окрім того, згідно з Законом України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” до непрацездатних членів сім’ї належить дружина, яка не працює та здійснює догляд за дитиною до 8-ми річного віку.

            Однак виявляються факти неповідомлення про працевлаштування або проходження військової служби пенсіонерами, що одержують надбавки на утриманців, хоча в статті 60 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” передбачено обов’язок пенсіонерів повідомляти органи пенсійного забезпечення про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати. В разі його невиконання і одержання у зв’язку з цим зайвих сум пенсії пенсіонери повинні відшкодувати органу пенсійного забезпечення заподіяну шкоду.

            Шановні пенсіонери! Просимо відповідально ставитись до свого обов’язку повідомляти про працевлаштування та інші обставини, що можуть вплинути на розмір вашої пенсії.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь