A A A K K K
для людей із порушенням зору
Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ ПРО НОВУ МОДЕЛЬ УЧАСТІ У ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВОМУ ДЕРЖАВНОМУ ПЕНСІЙНОМУ СТРАХУВАННІ

Дата: 18.05.2023 15:54
Кількість переглядів: 81

 

Вона значно спростила механізм сплати добровільних пенсійних внесків та дозволила здійснювати благодійні пожертви на користь нинішніх пенсіонерів.

Останнім часом про це сказано і написано чимало, проте, природно, в людей продовжують виникати питання: що це за механізм, для чого він потрібен, які переваги від нових можливостей матиме конкретна людина. Тому в цьому блозі розберемо новацію від Пенсійного фонду України. 

У чому ідея?

В умовах війни Україна зіткнулась з новими організаційними, фінансовими та соціальними викликами: з країни виїхали сотні тисяч громадян працездатного віку, ще тисячі залишилися без роботи. При цьому декому з таких людей до виходу на пенсію залишилося зовсім небагато часу. Водночас нікуди не зникли й “старі“ проблеми: тіньова зайнятість та низькі зарплати. Щоб “розв’язати“ цей гордіїв вузол, йшов пошук нових ідей, механізмів та підходів. Одним із них і стало ухвалення Закону України від 04.11.2022 № 2734 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні“.

Закон запропонував нестандартні підходи до вирішення нагальних питань, спростив та доповнив механізм добровільної участі громадян у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Відтепер, завдяки новації, сплатити добровільний пенсійний внесок чи здійснити благодійну пожертву можна у зручний спосіб, завдяки використанню сучасних цифрових технологій, прозоро та доволі просто: без оформлення паперів, без подачі звітів та без необхідності будь-якого відвідування державних установ. Усе просто, зрозуміло і максимально зручно.

Добровільні внески – можливість збільшити пенсію у майбутньому

Розмір пенсії кожної людини напряму залежить від тривалості набутого нею страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.

Сплачені добровільні внески – це, по суті, можливість набути страховий стаж, а в окремих випадках – і право на пенсію. І саме завдяки добровільним внескам будь-яка особа працездатного віку, яка не є пенсіонером, може вплинути на розмір своєї майбутньої пенсії. Для тих, хто не працює, добровільно сплачені внески –– це набутий страховий стаж та заробітна плата для майбутньої пенсії, для працюючих – збільшена заробітна плата, а відповідно і пенсія.

Новий механізм добровільної участі розрахований, насамперед, на людей, які втратили заробіток (повністю чи частково), але мають фінансову спроможність самостійно сплачувати страхові внески, щоб не втратити страховий стаж, в тому числі на людей, які виїхали за кордон і отримують там дохід, але планують у майбутньому одержувати пенсію в Україні. Також це гарна можливість для тих, хто працює, збільшити заробітну плату, яка у майбутньому буде враховуватись при обчисленні пенсії, додатково сплативши внески до вже сплачених на його користь роботодавцем. Добровільні внески, сплачені сьогодні, зможуть покращити “пенсійну“ історію у майбутньому.

Якщо перекласти це мовою цифр, то фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату, яка буде врахована при обчисленні пенсії, майже на 455 гривень. А якщо за певний місяць людина сплатила, наприклад, 2 тисячі гривень добровільних внесків, то заробіток, який буде враховано при обчисленні пенсії, збільшиться більш ніж на 9 тисяч гривень.

Вносити добровільний платіж можна не лише за себе, а й на користь іншої  людини.

Основними умовами добровільної участі є: наявність в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформації про особу, на користь якої надходить внесок, та те, що вона не є пенсіонером. Тобто, добровільну участь може брати людина, яка хоча б раз працювала і за неї роботодавцем офіційно сплачувався єдиний внесок, і у місяці сплати добровільних внесків вона не була пенсіонером.

Не існує жодних вимог та обмежень щодо періодичності і розміру платежу, людина самостійно визначає, у якому розмірі та упродовж якого терміну сплачуватиме внески.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому надійшли кошти на рахунок Пенсійного фонду України. Цей місяць враховується до страхового стажу з урахуванням величини сплаченого внеску. Для того, щоб до страхового стажу було враховано повний місяць, сума сплаченого за цей місяць добровільного внеску не може бути меншою від розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% мінімальної заробітної плати. На сьогодні вартість одного місяця страхового стажу – 1474 гривень. Відповідно, один день страхового стажу коштує приблизно 50 гривень.

З урахуванням положень Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування“ щодо максимальної величини заробітної плати, яка враховується у місяці сплати, то добровільний внесок може бути враховано в сумі не більше 22 100 гривень. Якщо сплачена сума за відповідний місяць перевищить максимальну величину, з якої сплачуються страхові внески, частина страхових внесків зарахується в рахунок наступного місяця чи наступних місяців.

“Старий“ механізм добровільної участі продовжує діяти

Хотілося б ще раз нагадати, що новий Закон лише доповнює та розширює механізм добровільної участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні. Усі функції та можливості, які були доступні в системі добровільної участі раніше, доступні й сьогодні.

Благодійні пожертви – фінансова допомога пенсіонерам

Якщо добровільні внески – це механізм, розроблений для громадян, які не є пенсіонерами, то благодійні пожертви – інструмент для покращення рівня пенсійного забезпечення нинішніх пенсіонерів – конкретних чи всіх.

Сьогодні будь-яка юридична або фізична особа, громадянин, який проживає в Україні або за кордоном, може долучитися до фінансування пенсійних виплат.

Тобто на окремий рахунок Пенсійного фонду України може бути сплачена певна сума коштів, яка буде спрямована на пенсійні виплати конкретному пенсіонеру або ж використовуватиметься як фінансовий ресурс Фонду для виплат із солідарної системи.

Робити благодійну пожертву можна і конкретному пенсіонеру, і знеособлено. У разі, якщо здійснюється персоналізована благодійна пожертва, то 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а решта 30 % – надходить у “спільний пенсійний гаманець“. Якщо ж робиться знеособлений меценатський внесок, то вся сума використовується для виплати пенсій всім пенсіонерам. 

Зараз, коли меценатський, волонтерський рух є дуже активним в Україні, благодійні внески на користь пенсіонерів можуть стати проявом турботи та їх фінансової підтримки.

Як скористатися новими сервісами

Скористатися послугами досить просто. Необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, одразу на головній сторінці обрати ту послугу, яка зацікавила: або “Добровільна сплата страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (Договір приєднання)“, або “Благодійні пожертви“.

Для укладання Договору приєднання потрібно авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису, Дія.Підпису або системи GOV.ID, пройти нескладний шлях до сплати внеску. Система постійно надає підказки про наступний крок.

Здійснити благодійну пожертву ще простіше – навіть авторизовуватися не потрібно. Весь процес надання фінансової підтримки пенсіонеру займає менше хвилини: вказали кому (або у випадку знеособленого платежу – не вказали) і яку суму, сплатили – і все.

Якщо ж щось ще необхідно уточнити, є деталізована відеоінструкція, де чітко, крок за кроком, зазначено весь алгоритм дій. Її можна знайти на сторінці Пенсійного фонду України в YouTube.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь