Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Ювенальна пробація: огляд тренінгових та пробаційних програм по роботі з неповнолітніми клієнтами пробації ✅

Дата: 29.01.2024 10:25
Кількість переглядів: 93

Ювенальна пробація має набагато більше значення, ніж просто нагляд за неповнолітніми, які перебувають у конфлікті з законом. Вона втілює різні програми для підлітків з метою їх реабілітації, розвитку в них позитивних навичок та інтеграції їх у суспільство. На сьогодні є 5 пробаційних програм, які затверджені Міністерство юстиції України:

1 - "Формування життєвих навичок" 

Пробаційна програма допомагає підліткам сформувати позитивне світосприйняття, стати активними членами суспільства та знайти своє місце в суспільстві. Учасники розвивають навички командної роботи, проблемне та критичне мислення, здатність до співробітництва і креативність. Програма також сприяє покращенню самооцінки та емоційного стану підлітків.

2 - "Попередження вживання психоактивних речовин” 

Пробаційна програма, що має на меті запобігати вживанню наркотичних та інших шкідливих речовин у підлітковому віці. Учасники навчаються розпізнавати ризиковані ситуації, розвивають вміння відмовитися від шкідливого споживання та шукають позитивні альтернативи.

3 - "Зміна прокримінального мислення" 

Пробаційна програма, спрямована на коригування негативних установок та переконань, що спонукають до злочинної поведінки. Учасники навчаються розуміти, як їхні думки впливають на їхні вчинки, і розвивають нові способи мислення, які допомагають їм приймати кращі рішення.

4 - "Подолання агресивної поведінки" 

Пробаційна програма яка допомагає підліткам, які мають поведінкові проблеми, усвідомити і змінити свою поведінку. Учасники навчаються керувати собою, ставити цілі та планувати, що допомагає їм узгоджувати свої дії та нести за них відповідальність.

5 - "Подолання домашнього насильства" 

Пробаційна програма має на меті надати підліткам необхідні знання, навички та вміння, щоб вони могли уникати насильства, розпізнавати його прояви та конструктивно реагувати на них. Учасникам дають чітке роз’яснення про те, що таке домашнє насильство та як воно може проявлятися. За результатами проходження програми учасники зможуть розпізнавати різні ознаки домашнього насильства та розуміти його типи та форми. Підлітки зможуть усвідомлювати наслідки насильства для самих жертв, їхньої родини та суспільства. Зможуть отримати навички: запобігання попаданню під вплив зовнішнього середовища; управління собою; критичного мислення. Серед іншого неповнолітні отримують знання з ефективних комунікаційних стратегій, що дозволять їм конструктивно виражати свої потреби та вирішувати конфлікти у ненасильницький спосіб.

 Також деякі підрозділи практикують використання тренінгових програм. Наприклад, на базі сектору ювенальної пробації м. Києва, за допомогою тренерів ВГЦ «Волонтер», реалізується низка тренінгових програм:

Програма "Вчимось керувати емоціями"

Тренінгова програма спеціально розроблена для дівчат-підлітків. Спрямована на розвиток навичок керування емоціями. Учасниць навчають розуміти та регулювати свої емоції, розвивати навички емоційного інтелекту та ефективної комунікації.

"Управління гнівом"

Ця тренінгова програма допомагає підліткам управляти своїм гнівом та агресивними емоціями. Учасники навчаються розпізнавати емоційні тригери, розвивають стратегії для зниження напруження та напрацьовують позитивні методи комунікації. В результаті, вони отримують навички контролю гніву та конфліктної поведінки.

"Будуємо майбутнє разом"

Тренінгова програма, що переважно зосереджена на соціальній адаптації підлітків, які можуть відчувати себе відторгнутими або виключеними з соціуму. У межах програми розглядаються такі блоки:

- Побудова позитивної життєвої перспективи: підлітки пізнають себе та власний потенціал, розвивають свої таланти та здібності, щоб досягти успіху в житті.

- Розвиток лідерства: підлітки вчаться використовувати свої здібності та навички для впливу на навколишнє середовище, навчаються бути активними агентами змін та приймати рішення.

 - Стимулювання активної життєвої позиції: програма надає можливість підліткам працювати над власними проєктами та ініціативами, розширюючи їхні горизонти, розвиваючи творчість та креативність.

Ці програми надають підліткам необхідні інструменти та ресурси для того, щоб досягти своїх цілей і реалізувати свій потенціал.

Вони допомагають підліткам розпізнавати та реагувати на свої емоції, розвиваючи в них навички саморегуляції та ефективної комунікації. Підлітки отримують підтримку та ресурси, щоб здолати свої проблеми та забезпечити стабільний розвиток у майбутньому.

Для проведення пробаційних та тренінгових програм, пробація залучає тренерів, які пройшли відповідне навчання та мають сертифікат, що засвідчує їх кваліфікацію. Це дозволяє реалізувати програми на високому професійному рівні.

Програми пробації для підлітків, які перебувають у конфлікті з законом, вже не раз доводили свою ефективність. Вони надають цільову допомогу, створюють безпечне та сприятливе середовище для особистісного росту та позитивних змін, що є важливим для успішної реабілітації підлітків.

 Як зауважують тренери: “Один з ключових аспектів ефективного залучення підлітків — це персоналізований підхід до кожного учасника. Також важливо забезпечити належну підтримку під час проходження ними програми, особливо на початку, коли неповнолітні можуть відчувати страх або незручність”.

Також читайте про нас:

Website: https://www.probation.gov.ua/

Telegram: https://t.me/probationUA

Twitter: https://twitter.com/Probation_UK

#актуально_пробація #партнерство_пробація #ювенальна_пробація

Ювенальна пробація м. Києва Youth probation centre of Kyiv



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь