Путильська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Пробаційний нагляд, як альтернатива ув’язненню

Дата: 02.04.2024 09:39
Кількість переглядів: 155

01.04.2024 року в приміщенні Вижницького РС №2 філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області працівники сектору провели інформаційний захід для соціальних партнерів та суб’єктів пробації, метою даного заходу було донести до суспільства фактичне значення та цілі пробаційного нагляду.

В заході взяли участь працівники Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги, комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Путильської селищної ради, поліцейський офіцер Конятинської територіальної громади та суб’єкти пробації.

Звертаючись до присутніх начальник Вижницького РС №2 наголосила, що запровадження пробаційного нагляду, як виду покарання в рамках другого етапу пенітенціарної реформи, замість обмеження волі є доцільним та наближує Україну до міжнародних стандартів, адже в розвинених країнах вказаний інститут існує вже третє сторіччя.

Унікальність пробації полягає в тому, що, поряд із стандартними завданнями покарання, визначеними ч. 2 ст. 50 Кримінального кодексу України, вона має на меті соціальну підтримку, яка реально сприяє ресоціалізації та зміні правосвідомості злочинця. До пробаційного нагляду залучені волонтери, серед яких багато психологів, здатних впливати на соціальні установки засудженого. Тобто пробація сприяє реабілітації особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, що в свою чергу є запорукою суспільної безпеки.

За умови застосування судами пробаційного нагляду у вигляді покарання з дотриманням балансу між захистом суспільних інтересів, небезпечністю діяння та визначення достатньої кари за вчинене кримінальне правопорушення, зазначений вид покарання стане дієвим механізмом досягнення цілей інституту кримінальної відповідальності.

В рамках заходу присутнім було продемонстровано інтерв’ю директора Державної установи «Центру пробації» Олега Янчука всеукраїнського телепроєкту «Суспільне. Студія» телеканалу Суспільне Новини де він детально розповів про те, що таке пробаційний нагляд, чим він відрізняється від іспитового (“умовного”) строку, які його особливості та до кого буде застосовуватись новий вид покарання.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь